Voor fase 1 t/m 5 geldt dat niet alle adressen tegelijkertijd worden opgepakt. De gemeente bepaalt welke adressen prioriteit krijgen binnen de desbetreffende fase. Daarnaast is het ook afhankelijk van de capaciteit bij de ingenieursbureaus (opname en beoordeling), aannemers (planvorming en uitvoering) en NCG (projectbegeleiding) hoeveel adressen tegelijkertijd opgepakt kunnen worden.
In deze fase zijn adressen nog niet toegevoegd aan het Lokaal Plan van Aanpak (LPA) van de gemeente. Voor deze adressen is het versterkingstraject nog niet gestart. In overleg met NCG maakt elke gemeente in het aardbevingsgebied jaarlijks een gemeentelijk programma (Lokaal Plan van Aanpak). Daarin staat met hoeveel en met welke adressen dat jaar wordt begonnen met het versterkingsproces.
Resultaat (fase afgerond):In Lokaal Plan van Aanpak opgenomen
De gemeente heeft aangegeven voor welke adressen het versterkingsproces van start gaat. Deze adressen gaan door naar fase 2: Opname.
In deze fase zijn de adressen opgenomen in het Lokaal Plan van Aanpak van de gemeente. De opname kan gepland en uitgevoerd worden. Bij een opname worden zoveel mogelijk bouwtechnische gegevens verzameld. Een opname bij een woning die past binnen een typologiezal sneller verlopen dan een opname van een unieke woning. Woningen binnen een bepaalde typologie hebbendezelfde constructieve kenmerken waardoor uitgebreid onderzoek niet nodig is. Bij een unieke woning kanuitgebreid onderzoek wel nodig zijn.
Resultaat (fase afgerond):Opname uitgevoerd
De opname is afgerond. Een bouwkundige kan de verzamelde gegevens nu beoordelen. Het adres gaat door naar fase 3: Beoordeling.
In deze fase is de opname uitgevoerd. Een bouwkundige kan de opnamegegevens nu bestuderen en een beoordeling opstellen. In het beoordelingsrapport staat of een woningveilig genoeg is bij een aardbeving of niet.Voor vergelijkbare adressen, zoals in een flat, kan één beoordeling worden opgesteld.
De beoordelingschrijven we op in een beoordelingsrapport. Als de woning voldoet aan de veiligheidsnorm, hoeft er verder niets te gebeuren. NCG legt dit vast in hetbesluit op norm.Als de woning niet voldoet aan de veiligheidsnorm, dan is het nodig om de woning te versterken. Samen met de eigenaar werken we de versterkingsmaatregelen uit ineen plan.
NCG controleert en accepteert de beoordeling (wel/niet op norm). De beoordeling deeltNCG met de eigenaar.
Resultaat (fase afgerond):Beoordeling gedeeld
De beoordeling is gecontroleerd en geaccepteerd door NCG engedeeldmet de eigenaar.
Na fase 3 zijn de volgende scenario’s het meest voorkomend:
|
Bij de adressen in deze fase is het beoordelingsrapport gedeeld en besproken met de eigenaar. Er kan nu gewerkt worden aan het opstellen vaneen uitvoeringsplan en een versterkingsbesluit (op welke wijze wordt er versterkt).
Bij de planvorming kan het gaan om één woning, maar ook om een straat of een hele wijk. In deze fase stemmen wij de noodzakelijke versterkingsmaatregelen en de ontwikkelingen binnen een gemeente en de wensen van bewoners/eigenaren en gemeente op elkaar af. Tijdens de planvorming komt onder meer het volgende aan de orde:
- Wie heeft de regie over de uitvoering van de versterkingsmaatregelen: NCG, de eigenaar, Bedrijfsbureau BIof een aannemer?
- Welke wensen hebben bewoners/eigenaren en de gemeente? Het gaat dan niet alleen om de versterkingsmaatregelen. Extra wensen van bewoners/eigenaren kunnen worden meegenomen, zoals een al geplande uitbouw die de eigenaar zelf financiert. Ook gemeentelijke wensen worden meegenomen, bijvoorbeeld het vernieuwen van de riolering.
- De uitwerking van alle wensen in een bestek (het bouwplan). Dit is het definitief ontwerp. Dit wordt besproken met de eigenaar.
- Het regelen van onder meer het volgende: selecteren van het uitvoerende bouwbedrijf, eventueel (nieuwe) afspraken maken met hypotheekverstrekkers, aanvragen van benodigde vergunningen, eventueel de woning natuurvrij maken en tijdelijke huisvesting als dat nodig is.
- Het opstellen van het uitvoeringsplan. In dit plan is alles geregeld om te kunnen starten met de bouwwerkzaamheden. Ook de planning staat in dit plan. Het uitvoeringsplan wordt besproken met de eigenaar.
- Het opstellen van het versterkingsbesluit. Hierin wordt vastgelegd dat de eigenaar akkoord is met het definitief ontwerp en het uitvoeringsplan.
Resultaat (fase afgerond):Versterkingsbesluit genomen
Het uitvoeringsplan en het versterkingsbesluit zijn gedeeld en besproken met de eigenaar. Daarna wordt dit vastgesteld. Het adres gaat door naar fase 5: Uitvoering.
In deze fase is de eigenaar akkoord met het uitvoeringsplan. De aannemer kan nu beginnen met de voorbereiding van de bouwwerkzaamheden, zoals materialen bestellen, capaciteit plannen en het terrein voorbereiden voor de bouwwerkzaamheden. Daarna gaat het uitvoeren van de versterkingsmaatregelen van start.
Resultaat:Bouw gestart
De bouw is officieel gestart.
Resultaat (fase afgerond):Bouw gereed
De bouwwerkzaamheden zijn gereed en de woning is versterkt opgeleverd.
In deze fase wordt het versterkingstraject voor een adres administratief afgerond.
Resultaat (fase afgerond):Afgerond
Een adres is versterkt opgeleverd of het versterkingstraject is vanwege een andere reden afgerond*. Het adres voldoet aan de veiligheidsnorm.
*Bijvoorbeeld: uit de beoordeling blijkt dat het adres op norm is en niet versterkt hoeft te worden of er worden meer huizen gesloopt dan nieuw teruggebouwd.