In het versterkingsprogramma van NCG zitten ruim 27.000 woningen en andere gebouwen die in het aardbevingsgebied staan. Alle eigenaren van deze woningen* zijn hierover door de gemeente en/of NCG geïnformeerd.
Heeft u nog nooit een brief van NCG of van uw gemeente over versterking gehad? Dan zit uw woning niet in het versterkingsprogramma. Twijfelt u door de aardbevingen toch over de veiligheid van uw woning? Dan kunt u een opname op verzoek aanvragen. Wij onderzoeken dan of uw woning moet worden opgenomen in de versterkingsopgave.
Opname op verzoek
Niet overal in Groningen ishet nodig om te onderzoeken of woningen veilig zijn bij aardbevingen. Dat komt omdat er op veel plaatsen geen dreiging van zware aardbevingen is. De kans op zware aardbevingen neemt ook af doordat de gaswinning in het Groningenveld sinds april 2024 is stopgezet.
Onafhankelijke experts hebben in kaart gebracht waar aardbevingen zorgen voor onveiligheid en waar niet. Aan de randen van het gebied is versterken minder vaak nodig dan in het midden van het gebied. Op de kaartAardbevingsbelasting Groningen kunt u zien waar dreiging van zware aardbevingen is in het gebied. Deze kaart leest u zo:
- Rood: gebied waar nog dreiging is. Versterken kan hier nodig zijn.
- Roze: gebied waar dreiging erg laag is. Versterken is bijna nooit nodig.
Staat uw woning in het rode gebied en twijfelt u over de veiligheid van uw woning? Dan kunt u een opname op verzoek aanvragen. Wij onderzoeken dan of uw woning moet worden opgenomen in de versterkingsopgave. Een opname op verzoek kunt u alleen aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet.
Heeft u het gevoel dat er sprake is van een acuut (dringende) onveilige situatie? Neem dan contact op met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
Wie komt in aanmerking voor een opname op verzoek?
Wilt u een opname op verzoek aanvragen? Dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U bent eigenaar van de woning.
- De woning staat in de gemeente Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen of Oldambt.
- Uw woning zit niet in de versterkingsopgave van NCG.
Als uw woning deel uitmaakt van de versterkingsopgave, heeft u hierover een brief gekregen. Heeft u geen brief gehad? Dan is uw woning géén onderdeel van de versterkingsopgave.
Vraag alleen een opname op verzoek aan als u zich echt ongerust maakt over de veiligheid van uw woning!
Een aanvraag indienen. Hoe werkt dat?
Maakt u zich zorgen over de veiligheid van uw woning? En voldoet u aan de genoemde voorwaarden? Vraag dan een opname aan via hetaanvraagformulier.
NCG controleert of uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden. We verwerken de aanmeldingen in de volgorde waarin we ze ontvangen. Voldoet uw aanvraag aan de voorwaarden? Dan ontvangt u binnen dertig dagen een brief van NCG waarin staat dat we uw woning gaan opnemen.Voldoet uw aanvraag niet aan de voorwaarden? Dan ontvangt u een brief met een afwijzing. We nemen uw woning niet op.
Binnen zes maanden nadat u de brief heeft gekregen, komt een bouwkundige bij u langs voor een opname op verzoek. We maken hiervoor een afspraak. De bouwkundige bekijkt eerst beschikbare bouwtekeningen. Daarna komt hij bij u langs om de constructie en andere bijzonderheden van uw woning te bekijken. Hij maakt foto’s en meet verschillende ruimtes op. De opname duurt maximaal vier uur en brengt geen rommel met zich mee. Na de opname schrijft de bouwkundige een rapport.U krijgt geen vergoeding voor de opname van uw woning.
Een bouwkundig specialist van NCG beoordeelt het rapport. Met de informatie uit het rapport bepaalt NCG of het nodig is om uw woning verder te onderzoeken. U ontvangt het rapport samen met een brief van NCG. In de brief staat of we uw woning wel of niet opnemen in de versterkingsopgave.
Is uw woning misschien onveilig? Dan nemen we uw woning op in de versterkingsopgave. Dit betekent nog niet dat uw woning versterkt moet worden. De informatie uit het rapport moet daarvoor eerst nog beter beoordeeld worden.
Is er geen reden om uw woning op te nemen in de versterkingsopgave? Dan stopt het proces. Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u bezwaar maken.
Nemen we uw woning op in de versterkingsopgave? Dan geeft NCG uw gegevens door aan de gemeente. De gemeente neemt uw woning op in het lokale plan van aanpak. De gemeente maakt dit plan elk jaar. In het plan van aanpak staat welke adressen we in dat jaar onderzoeken.
Het lukt niet altijd om een woning meteen verder te onderzoeken. Als uw woning aan de beurt is, ontvangt u een bericht van de gemeente en NCG. Bij hele dringende gevallen kan de gemeente NCG vragen een woning met voorrang te onderzoeken.
Vragen of hulp nodig?
Bel ons dan via 088 – 041 44 77 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur) of stuur een e-mail naar opname@nationaalcoordinatorgroningen.nl.
Subsidie
Zit uw woning niet in de versterkingsopgave? Dan kunt u mogelijk een subsidie van 10.000 euro aanvragen voor verduurzaming en verbetering van uw woning. Meer informatie vindt op de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Let op: Via een ‘opname op verzoek’ komt u niet in aanmerking voor de subsidie ‘Verduurzaming en verbetering’ van 17.000 euro.
* Is uw gebouw geen woning, maar bijvoorbeeld een bedrijfspand, school of zorginstelling? Dan kunt u overal waar woning staat gebouw lezen.
Laatste update: 17-03-2024
Deel deze pagina
- Deel deze pagina op uw eigen account op Twitter
- Deel deze pagina op uw eigen account op Facebook
- Deel deze pagina op uw eigen account op LinkedIn