De Nationaal Coördinator Groningen (NCG)is een samenwerking van tien Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie Groningen en de Rijksoverheid.
Veilig wonen, werken en naar school in het aardbevingsgebied. Dat is het uitgangspunt van NCG. NCG werkt aan het versterken van woningen en gebouwen. Maar ook aan het vergroten van de leefbaarheid en duurzaamheid en het versterken van de regionale economie. Dit alles om te bouwen aan een kansrijk Groningen.
NCGinspecteert op dit momentwoningen van Lefier inde gemeenteSlochteren.
Voor meer informatie over de NCG kun je hun website www.nationaalcoordinatorgroningen.nlbekijken.
Veel gevraagd over Versterkingsprogramma NCG
Waar kan ik terecht met vragen over de woninginspecties door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG)?
Algemeen
De NCG inspecteert woningen die volgens de zogenaamde HRA-lijst mogelijk onveilig zijn. Ook woningen van ons in Schildwolde, Slochteren, Siddeburen, Harkstede, Steendam, Tjuchem, Slochteren, Hoogezand en Sappemeer staan op de lijst. Nadat de woningen zijn geïnspecteerd, volgt een versterkingsadvies (VA) voor de woning. Het duurt minimaal zes maanden tot één jaar voordat het VA klaar is.
Er zijn 2 soorten inspecties:
1. Gevalideerde inspecties
Ze kijken in de woning, maar gaan niet boren, kappen, etc. Bij deze inspecties is de NCG aanspreekpunt.
2. Uitgebreide inspecties
Ze gaan in de woning boren en kappen. Dit duurt tussen één en drie dagen. Alle schade wordt netjes hersteld. Bij deze inspecties is een medewerker van Lefier betrokken.
Na de uitgevoerde inspectie duurt het zes maanden tot één jaar voordat het versterkingsadvies klaar is.
Voor inhoudelijke vragen over de inspecties van de NCG kunt u terecht bij:
Versterkingspunt Midden-Groningen, Hoofdweg 156, Schildwolde.
Open: woensdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur of op afspraak.
Telefoon 088 – 041 44 77 (werkdagen 09.00 – 17.00 uur).
info@nationaalcoordinatorgroningen.nl.
Mijn huurwoning staat in het aardbevingsgebied. Ik wacht nog op het versterkingsadvies van de NCG. Kan ik mijn huis toch kopen?
Algemeen
In het aardbevingsgebied verkoopt Lefier voorlopig geen woningen. Het kan namelijk zijn dat een huurhuis versterkt moet worden. Daar willen we eerst zekerheid over hebben, want na zo’n ingrijpende renovatie verandert ook de waarde van het huis. Meer weten?
Bel 088 – 20 33 000.
Wat is het verschil tussen ‘het versterken van woningen’ en ‘aardbevingsschade herstellen’?
Algemeen
Het bouwkundig versterken van woningen gebeurt projectmatig, een blok woningen of meerdere blokken tegelijkertijd of direct na elkaar. Voorafgaand is de woning geïnspecteerd en is er een versterkingsadvies uitgebracht. De woningen worden versterkt om ervoor te zorgen dat bewoners veilig kunnen wonen. Als de woningen zijn versterkt, kan bij een aardbeving wel schade ontstaan, maar kunnen bewoners wel veilig hun huis verlaten.
Aardbevingsschade herstellen staat los van versterken en gebeurt bij individuele woningen, niet projectmatig. Heeft u aardbevingsschade? Dit kunt u melden bij Lefier. Onze expert komt dan bij u langs om de schade te bekijken en te fotograferen. Lefier meldt de schade bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Als de TCMG de schade toekent, wordt de schade hersteld. Huurders krijgen een onkostenvergoeding van €685,- voor de overlast.
Met ingang van 1 januari 2023 is de hoogte van de onkostenvergoeding gewijzigd. Heeft de besluitvorming over de aardbevingsschade na 1 januari 2023 plaatsgevonden, dan krijgen de huurders een onkostenvergoeding van € 775,-.
Ik heb een vraag over de versterkingsaanpak van de huurwoningen aan de J.Henry Dunantstraat (even en oneven) H. Goeman Borgesiusstraat (oneven) Stelling, Bovenpad en Ganzedrift in Slochteren’
Algemeen
Aan Stelling, Bovenpad en Ganzedrift in Slochteren bevinden zich 42 eengezinswoningen in de zogenaamde groep 1.581 van de versterkingsaanpak, 30 huurwoningen van Lefier en 12 woningen in particulier eigendom. Het versterkingsadvies voor deze woningen is ingrijpend. Zo ingrijpend dat een groot deel van de woningen wordt gesloopt en vervangen voor nieuwe, aardbevingsbestendige woningen. Na voltooiing van de bouw, wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht.
Uitwerken nieuwbouwplannen
Een afvaardiging van bewoners heeft zitting genomen in een werkgroep. Gemeente en Lefier hebben samen met de werkgroep de eerste stappen gezet in de richting van plannen voor nieuwe eigentijdse woningen met een verbeterde openbare inrichting. Op dit moment worden de definitieve plannen verder uitgewerkt. We verwachten de plannen voor de huurwoningen rond de zomer van 2023 gereed te hebben en te presenteren. In het voorjaar beleggen we een bijeenkomst voor bewoners waarin we hen informeren over hoe ver we zijn. Bewoners worden hiervoor uitgenodigd.
Tijdelijke regeling
Vanaf 23 februari 2023 is er een tijdelijke regeling voor de huurders. Met deze tijdelijke regeling komen de huurders van de woningen die nu al graag definitief willen vertrekken uit hun woning in aanmerking voor verhuisvergoedingen en vergoedingen voor zelf aangebrachte voorzieningen (zogenaamde ZAV’s). Met bijgaande brief hebben we bewoners hierover geïnformeerd.